Hvad gør 1,5 kg bakterier i tarmen godt for? Hearts & Minds Festival i Aarhus og Emdrup i efteråret


For syvende år i træk præsenterer Folkeuniversitetet vidensfestivalen Hearts & Minds. I år løber festivalen af stablen 24-26/9 i Aarhus, og som noget nyt også i København 26-28/11. Kernen i festivalen er et miks mellem sundhedsfaglig vidensformidling krydret med tværfaglige vinkler, kultur, mad, drikke og aktivitet på forskellige scener i byen. 

I år lægger vi kroppen under mikroskopet og undersøger vores fantastiske maskine - fra ende til anden. Fra de mindste mikroorganismer i tarmen til vores suveræne kommandocentral hjernen – og en hel del derimellem.  

Du kan allerede tilmelde dig de første festivalarrangementer. Se dem her - hvor der hele tiden kommer flere arrangementer til:

SE HEARTS & MINDS I AARHUS

SE HEARTS & MINDS I EMDRUP

Vores krop - fra ende til anden
Vi går gennem livet i én og samme krop, og alligevel ved de fleste af os meget lidt om, hvad der foregår inden i os. Hvad foretager de 1,5 kg bakterier, der bor inde i tarmen, sig egentlig i løbet af en dag? Hvilken rolle spiller det for vores sundhed? Hvilke dele af hjernen bruger vi hvornår – og hvorfor går det nogle gange galt? Hvordan hænger krop og psyke sammen? Og hvilke forbindelser er der egentlig fra ende til anden? 

Et særligt spor i årets festival har fokus på tarmen. Når vi tænker på sindet og vores mentale tilstande, tænker vi typisk på hjernen. Men ny forskning tyder på, at hjernen er stærkt afhængig af tarmen, og at bakterierne i tarmen kan have indflydelse på fx humør, beslutninger, og de sygdomme, vi udvikler. Men hvordan kommunikerer tarm og hjerne egentlig? Og hvad betyder en sund tarm for vores daglige liv?

Tag med til vidensfestival i Aarhus eller Emdrup i efteråret, og bliv endnu klogere på dig selv - fra tarmbakterier til hjernevindinger.

Hearts & Minds 2021 er støttet af Lundbeckfonden.

Vi holder byvandringer i forårsvejret og flere livestreams. Forelæsningsprogrammet starter i august.