Debatturné efteråret 2018

I efteråret 2018 har Europanu arrangeret tolv debatarrangementer i mindre byer rundt i landet. Arrangementerne afholdes i samarbejde med en række lokale samarbejdspartnere - fx Folkeuniversitetets frivilligdrevne lokale komitéer, højskoler og folkebiblioteker. Det er en del af foreningens satsning på at få formidlingen af europæisk politik, samfund og kultur ud i byer, hvor der ikke nødvendigvis er mulighed for at opleve dette til hverdag. Du kan se alle 12 arrangementer rundt om i landet her:

Debat: Brexit - hvordan bliver man skilt fra EU? Struer 9/10 
TID: 19.00, STED: Struer Bibliotek, Smedegade 1, 7600 Struer, 
KONTAKT: Berit Volder Kjær, bvk@struer.dk 

At Storbritannien valgte at forlade EU i 2016, kom som et chok for de fleste – også for en del af briterne selv. Men hvorfor valgte de at gøre det? Var det kun interne engelske forhold, der var udslagsgivende, eller har bruddet også baggrund i EU-problemer, som kan blive relevante for os alle? Ingen lande har tidligere har forladt unionen og derfor skal reglerne for Storbritannien og EU’s skilsmisse opfindes, mens den er i gang. Så hvordan fungerer det egentlig lige nu, efterhånden som vi nærmer os Storbritanniens deadline i foråret 2019? Debat med oplæg af Ole Helmersen, lektor i engelsk, Copenhagen Business School.

Arrangementet er arrangeret i samarbejde med Europe Direct Struer og Struer-Egnens Folkeuniversitet

Debat: Pop, politik og integration i Europa - hvad fortæller Melodi Grand Prix os Europa? Beder 10/10
TID: 18.45, STED: Sol & Vind, Byagervej 245, 8330 Beder, KONTAKT: Anne Engedal, aen@fuau.dk

Melodi Grand Prix er mere end musik, glimmer og flotte kjoler. Bag showet ligger en større europæisk vision om sammenhold og fællesskab i Europa. Melodi Grand Prix er det eneste fælleseuropæiske ritual, der fejres i fællesskab af millioner af mennesker både i og uden for Europa og giver anledning til at tage pulsen på Europa ligenu. Ved at se på sangtekster, vittige kommentarer, stemmemønstre og lykønskningstelegrammer fra EU-kommisærer og statsledere kan vi få indtryk af, hvad der rører sig i Europa, hvilke værdier, der er til diskussion og hvem der holder med hvem – ikke bare når det gælder musikalsk smag, men også når det gælder politik i bredere forstand. Melodi Grand Prix er del af større politiske og økonomiske spil og gør det muligt at komme bagom samspillet mellem Eurovision, Europa og europæiske institutioner. Debat med oplæg af Lisanne Wilken, lektor i europastudier, Aarhus Universitet.

Arrangeret i samarbejde med Bofællesskabet Sol & Vind

Debat: EU og Putin - skal vi være bange for Rusland? Køge 15/10
TID: 19.00, STED: Køge Bibliotek, Kirkestræde 18, 4600 Køge, KONTAKT: Kim Josefsen kim.josefsen@koege.dk 

Vi kender alle Putin som macho-statsmanden, der vælter tigre eller rider i bar overkrop i den russiske vildmark. Og vi ved, at Ruslands og EU's forhold er noget nær frysepunktet. Men hvad er Putins strategi og skal vi være bange for den? Hvad er EU’s strategi, og er den noget nyt? Og hvad vil det russiske valg i 2018 og EU-valget i 2019 betyde for forholdets fremtid? Debat med oplæg fra Søren Riishøj, lektor emeritus i statskundskab, Syddansk Universitet.

Arrangeret i samarbejde med Køge Bibliotek

Debat: Pop, politik og integration i Europa - hvad fortæller Melodi Grand Prix os Europa? Højer 15/10
TID: 19.30, STED: Designhøjskolen Højer, Søndergade 21, 6280 Højer, 
KONTAKT: Peter Stanners peter@designhojer.dk

Melodi Grand Prix er mere end musik, glimmer og flotte kjoler. Bag showet ligger en større europæisk vision om sammenhold og fællesskab i Europa. Melodi Grand Prix er det eneste fælleseuropæiske ritual, der fejres i fællesskab af millioner af mennesker både i og uden for Europa og giver anledning til at tage pulsen på Europa ligenu. Ved at se på sangtekster, vittige kommentarer, stemmemønstre og lykønskningstelegrammer fra EU-kommisærer og statsledere kan vi få indtryk af, hvad der rører sig i Europa, hvilke værdier, der er til diskussion og hvem der holder med hvem – ikke bare når det gælder musikalsk smag, men også når det gælder politik i bredere forstand. Melodi Grand Prix er del af større politiske og økonomiske spil og gør det muligt at komme bagom samspillet mellem Eurovision, Europa og europæiske institutioner. Debat med oplæg af Lisanne Wilken, lektor i europastudier, Aarhus Universitet.

Arrangeret i samarbejde med Designhøjskolen Højer

Debat: Pop, politik og integration i Europa - hvad fortæller Melodi Grand Prix os Europa? Gilleleje 20/10
TID: 15.00, STED: Kulturhavn Gilleleje, Peter Fjelstrups Vej 12, 3250 Gilleleje, 
KONTAKT: Bodil Koch debat@kulturhavngilleleje.dk

Melodi Grand Prix er mere end musik, glimmer og flotte kjoler. Bag showet ligger en større europæisk vision om sammenhold og fællesskab i Europa. Melodi Grand Prix er det eneste fælleseuropæiske ritual, der fejres i fællesskab af millioner af mennesker både i og uden for Europa og giver anledning til at tage pulsen på Europa ligenu. Ved at se på sangtekster, vittige kommentarer, stemmemønstre og lykønskningstelegrammer fra EU-kommisærer og statsledere kan vi få indtryk af, hvad der rører sig i Europa, hvilke værdier, der er til diskussion og hvem der holder med hvem – ikke bare når det gælder musikalsk smag, men også når det gælder politik i bredere forstand. Melodi Grand Prix er del af større politiske og økonomiske spil og gør det muligt at komme bagom samspillet mellem Eurovision, Europa og europæiske institutioner. Debat med oplæg af Lisanne Wilken, lektor i europastudier, Aarhus Universitet.

Arrangeret i samarbejde med Kulturhavn Gilleleje.

Debat: EU og Putin - skal vi være bange for Rusland? Hadsten 23/10
TID: 19.30, STED: Hadsten Højskole, Østergade 49, 8370 Hadsten, KONTAKT: Jakob Kjærsgaard Mortensen jk@hadstenhojskole.dk

Vi kender alle Putin som macho-statsmanden, der vælter tigre eller rider i bar overkrop i den russiske vildmark. Og vi ved, at Ruslands og EU's forhold er noget nær frysepunktet. Men hvad er Putins strategi og skal vi være bange for den? Hvad er EU’s strategi, og er den noget nyt? Og hvad vil det russiske valg i 2018 og EU-valget i 2019 betyde for forholdets fremtid? Debat med oplæg fra Erik Kulavig, lektor i russisk, Syddansk Universitet.

Arrangeret i samarbejde med Hadsten Højskole.

Debat: Brexit - hvordan bliver man skilt fra EU? Jelling  23/10
TID: 19.30, STED: Brandbjerg Højskole, Brandbjergvej 12, 7300 Jelling, 
KONTAKT: Charlotte Zeberg Johnsen czj@brandbjerg.dk

At Storbritannien valgte at forlade EU i 2016, kom som et chok for de fleste – også for en del af briterne selv. Men hvorfor valgte de at gøre det? Var det kun interne engelske forhold, der var udslagsgivende, eller har bruddet også baggrund i EU-problemer, som kan blive relevante for os alle? Ingen lande har tidligere har forladt unionen og derfor skal reglerne for Storbritannien og EU’s skilsmisse opfindes, mens den er i gang. Så hvordan fungerer det egentlig lige nu, efterhånden som vi nærmer os Storbritanniens deadline i foråret 2019? Debat med oplæg af Ole Helmersen, lektor i engelsk, Copenhagen Business School.

Arrangeret i samarbejde med Brandbjerg Højskole.

Debat: Flygtninge, EU og Danmarks grænser. Grenaa 24/10
TID: 19.00, STED: Kulturhuset Pavillionen, Kærvej 11, 8500 Grenaa, KONTAKT: Birgit Årsnæs aarsnes.frandsen@stofanet.dk 

Siden mere end 1 mio. asylansøgere og migranter krydsede EU’s grænser i 2015 har det stået klart, at EU har store udfordringer med at håndtere flygtningesituationen. For hvem har ret til ophold i EU? Hvilket land skal behandle ansøgninger om asyl? Hvad er problemet med de nuværende regler? Lige nu forhandler EU-landene om en reform af reglerne, men hvad er konsekvenserne for Danmark, hvis nye regler bliver vedtaget, når vi har retsforholdet? Debat med oplæg af Louise Halleskov Storgaard, lektor i EU- og menneskeret, Aarhus Universitet.

Arrangeret i samarbejde med Norddjurs Folkeuniversitet.

Debat: EU og Putin - skal vi være bange for Rusland? Faaborg 25/10
TID: 19.00, STED: Det Gamle Bibliotek, Grønnegade 44, 5600 Faaborg, KONTAKT: Morten Gjeddebæk faaborgfolkeuni@gmail.com

Vi kender alle Putin som macho-statsmanden, der vælter tigre eller rider i bar overkrop i den russiske vildmark. Og vi ved, at Ruslands og EU's forhold er noget nær frysepunktet. Men hvad er Putins strategi og skal vi være bange for den? Hvad er EU’s strategi, og er den noget nyt? Og hvad vil det russiske valg i 2018 og EU-valget i 2019 betyde for forholdets fremtid? Debat med oplæg fra Søren Riishøj, lektor emeritus i statskundskab, Syddansk Universitet

Arrangeret i samarbejde med Faaborg Folkeuniversitet.

Debat: Flygtninge, EU og Danmarks grænser. Ry 25/10
TID: 19.00, STED: "Læsesalen" Ry Bibiliotek, Klostervej 6D, 8680 Ry, KONTAKT: Karen Thomsen karen.thomsen@skanderborg.dk

Siden mere end 1 mio. asylansøgere og migranter krydsede EU’s grænser i 2015 har det stået klart, at EU har store udfordringer med at håndtere flygtningesituationen. For hvem har ret til ophold i EU? Hvilket land skal behandle ansøgninger om asyl? Hvad er problemet med de nuværende regler? Lige nu forhandler EU-landene om en reform af reglerne, men hvad er konsekvenserne for Danmark, hvis nye regler bliver vedtaget, når vi har retsforholdet? Debat med oplæg af Louise Halleskov Storgaard, lektor i EU- og menneskeret, Aarhus Universitet.

Arrangeret i samarbejde med Ry Bibliotek.

Debat: EU og Putin - skal vi være bange for Rusland? Vemb 29/10
TID: 19.00, STED: Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle, Skærum Møllevej 4, 7570 Vemb, KONTAKT: Gudrun Aspel kontor@folkeuniversitetscenteret.dk

Vi kender alle Putin som macho-statsmanden, der vælter tigre eller rider i bar overkrop i den russiske vildmark. Og vi ved, at Ruslands og EU's forhold er noget nær frysepunktet. Men hvad er Putins strategi og skal vi være bange for den? Hvad er EU’s strategi, og er den noget nyt? Og hvad vil det russiske valg i 2018 og EU-valget i 2019 betyde for forholdets fremtid? Debat med oplæg fra Søren Riishøj, lektor emeritus i statskundskab, Syddansk Universitet

Arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle.

Alle arrangementerne realiseres med støtte fra Europa-Nævnet.


På baggrund af de ovenstående debatarrangementer og de spørgsmål, de affødte, har vi i Europanu udarbejdet en rapport med input til Europanævnet. Du kan se rapporten her.

Relateret billede

Websitet benytter cookies

Folkeuniversitetet anvender cookies til at optimere og målrette hjemmesiden, så det giver den bedste oplevelse for brugeren. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.