Vidste du det? 5 forbløffende fakta om gigt // Mogens Pfeiffer Jensen

1. Indianerne havde leddegigt
Før år 1500 var leddegigt ikke udbredt i vores del af verden. Kun i Amerika har man fundet skeletter med de særlige forandringer i knoglerne, som leddegigt giver. I visse indianerstammer var en fjerdedel af personerne ramt af leddegigt.

2. Slidgigt skyldes ikke slid
Man kan ikke slide sig til slidgigt. Sygdommen rammer uafhængigt af erhverv, og folk med stillesiddende arbejde får lige så meget slidgigt som folk med hårdt fysisk arbejde. Men hvis du må slide, er smerterne større. 

3. Tab 5 kilo og halvér smerterne
Har du et BMI på over 28 (altså er lidt rund), og har du slidgigt i fx knæ eller hofter, ja, så kan du halvere smerterne ved at tabe fem kilo.
Det er da en motivationsfaktor, der vil noget!

4. Hurtig og aggressiv behandling virker
Lægerne er blevet meget bedre til at behandle leddegigt med velprøvede midler som methotrexate og binyrebarkhormon, så man får de positive effekter og undgår de fleste bivirkninger. Binyrebarkhormon sprøjtes ind i leddene, så det virker direkte på betændelsen og ikke kommer rundt i kroppen, hvor det kunne lave ulykker.

5. Biologiske stoffer laves af genmodificeret virus
De nye såkaldte ’biologiske stoffer’ er et godt supplement til den vanlige gigtmedicin. Ca. 20 pct. af leddegigtpatienterne får biologisk behandling sammen med methotrexate og ledindsprøjtninger. De biologiske stoffer er dyre, komplicerede præparater, som er lavet af genmodificeret virus.

 

Vidste du i øvrigt, at…

Røg kan give gigt
Tobaksrygning øger risikoen for leddegigt. Det sker ved at immunsystemet danner flere antistoffer, der udløser gigten.

Stivhed kan være et alarmsignal
Er du stiv i kroppen om morgenen? Så læg mærke til, hvor længe du stavrer rundt på stive led. Normalt går det hurtigt over. Ved leddegigt kan det tage over en time at få gang i leddene. 

Hurtig indsats virker mod leddegigt
Har du et hævet, smertende led, er det vigtigt at få undersøgt, om der er tale om leddegigt, som er en betændelsestilstand. Ved at gribe hurtigt ind kan lægerne nemlig i mange tilfælde næsten ’slukke’ for sygdommen, inden den udretter for stor skade.

Svag gigtmedicin kan bruges med måde
Stoffer som Ibuprofen, naproxen og acethylsalisylsyre er gode til symptombehandling af gigt. De ændrer ikke på sygdommenes forløb og har mange bivirkninger, f.eks. kan de give mavesår og øge tendensen til blodpropper.

Slidgigt er en folkesygdom
Halvdelen af alle over 40 år har slidgigt, og alle over 60 år er ramt i et eller flere led.
Næsten alle +60-årige har slidgigt i et eller flere led. Brusken i leddet bliver nedbrudt, og knoglen begynder at lave nyt væv. Der kan også vokse små gevækster frem på randen af leddet.

 

Af journalist Jonna Toft

Kilde: Mogens Pfeiffer Jensen, overlæge på Reumatologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor, ph.d. på Aarhus Universitet.

 

Bliv klogere på gigt: