5 tips til traveturen: Sæt tankerne på nye baner // Carsten Fogh Nielsen

Filosoffer har alle dage brugt gåture til at få nye ideer eller tænke i nye sammenhænge. Det kan du også gøre! Læs filosof Carsten Fogh Nielsens tip til, hvordan du sporer tankerne i nye retninger.

1. Lyt til naturens lyde
Går du i naturen, så prøv at lytte efter: Hvad betyder det for stemningen, når der ikke er menneskeskabte lyde? Luk evt. øjnene og mærk lydbilledet.

2. Hvor ligger skiftet mellem natur og kultur?
Se dig omkring og læg mærke til, hvordan kultur og natur, det menneskeskabte og det ikke-menneskeskabte, mødes og blandes. Hvor begynder kulturen, og hvor slutter naturen? Hvornår holder noget op med at være natur?

3. Filosofi-øvelse: Sig dit navn
Prøv at sige dit navn hurtigt 15-20 gange efter hinanden, så det opløses og bliver til en meningsløs strøm af lyde. Hvordan kan det give mening, at denne lydstrøm er … dig? Hvad får det dig til at tænke på?

4. Sproglig logik - eller…?
Du ser et egern på en træstamme. Det flytter sig rundt om stammen, og du følger med for at se på det - så du går altså hele vejen rundt om træet. Men gik du egentlig også rundt om egernet? Den slags tankekrøller kan åbne for mere filosofiske tanker.

5. Lad sproglige paradokser lede dig på (vild)veje
Lad tankerne væve omkring paradokser som ’Hvis en barber får til opgave at barbere alle, der ikke barberer sig … skal han så egentlig barbere sig selv?’ eller ’Alt, hvad jeg siger, er løgn. Men er det, jeg siger her, så også løgn?’

”Når du går en tur sammen med en biolog, ser du mange flere interessante planter og dyr end normalt. Når du går en tur sammen med en filosof, møder du måske nogle nye tanker,” siger filosof Carsten Fogh Nielsen.

 

Af: Jonna Toft, journalist

Kilde: Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi, Aarhus Universitet