5 nemme nudges til børnefamilier // Pelle Guldborg Hansen

1. Lektier - nu eller efter aftensmaden?
Er det svært at få børnene til at lave lektier? Prøv at spørge dem, når de kommer fra skole: ’Hvornår vil I lave lektier - nu eller efter aftensmaden?’ De siger med garanti ’Efter aftensmaden’. Dermed tager børnene selv ansvar, og det er svært for dem ikke at leve op til det. Så efter aftensmaden kommer de lettere i gang med lektierne, uden at du behøver presse så meget på. Desuden undgår I den dårlige stemning, der kan opstå, hvis du spørger mange gange om lektier.

2. Gør broccoli til dinosaurus-mad
Blomkål, broccoli og andre grøntsager, der med lidt god vilje godt kunne ligne en miniudgave af en forhistorisk skov, kan gøres interessant for mindre børn, hvis fantasien sættes i sving: ’Du er en dinosaurus! Kom, så spiser vi træerne! Skal vi trashe den her skov?’

3. Servér frugt og grønt inde i legen
Det er måske ikke en nyhed, men det virker: Sæt et fad med grøntsager og frugt skåret i mindre stykker dér, hvor børnene er i gang med en god aktivitet. Så bliver det spist.

4. Undgå snooozeren - hop ud af sengen
For de barske: Sæt vækkeuret i vindueskarmen, så du er nødt til at stå op for at slå det fra. Så er risikoen for at sætte uret på snooze langt mindre.

5. Læg de ønskede tv-kanaler på de rigtige knapper
Hvis du har et ønske om at se mere DR2 og National Geographic i stedet for underholdningsprogrammer, kan du prøve at omkode fjernbetjeningen. Læg de to programmer på knap 1 og 2 - så bliver de brugt mest. Hvis tv’et fast åbner på kanal 1, er der meget større mulighed for, at du bliver hængende dér.

 

Af Jonna Toft

Kilde: Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker, Director of ISSP og formand for Dansk Nudging Netværk, Syddansk Universitet og Roskilde Universitet.