Peter C. Kjærgaard

Ved du hvor gammel du er?

Peter C. Kjærgaard, professor i evolutionsstudier, Aarhus Universitet

Som de fleste andre mennesker har du formentligt nogenlunde styr på, hvor gammel du selv er. Men ved du også, hvor gammel din art er?

”Det moderne menneske – altså Homo sapiens – har faktisk kun været her i 200.000 år. Det lyder måske som lang tid, men set i det store historiske perspektiv, er vi ganske unge”. Sådan fortæller Peter C. Kjærgaard.

Peter C. Kjærgaard forsker i den menneskelige evolution og er derfor ekspert i både vores egen menneskearts historie, men også i de mange arter, som går forud for os.

Og selvom vi er den eneste overlevende menneskeart, er vi langt fra den eneste menneskeart, der nogensinde har levet. Der har eksisteret menneskearter i flere millioner år, og det er relativt få år siden, at Homo sapiens levede side om side med andre menneskearter. 

”For 100.000 år siden var flere forskellige menneskearter spredt over et større areal end nogensinde. De havde avancerede stenredskaber, kontrollerede ild, jagede vildt og samlede nødder og bær. De kommunikerede på forskellig vis, og nogle af dem begyndte at udsmykke sig” forklarer han. De begyndte med andre ord at ligne de moderne mennesker, vi nu er blevet til.

I dag er vores nærmeste slægtninge chimpanserne. De fleste af os vil nok mene, at vi er disse aber overlegne, og vi kan godt lide at tænke på mennesket som det klogeste væsen af alle. Ikke desto mindre er det faktisk umuligt for de fleste mennesker at slå selv de mindst begavede chimpanser i et huskespil. Hvem ved, om vi en skønne dag bliver overhalet?