Ole Bækgaard Nielsen


Hvordan virker vores muskler?

Ole Bækgaard Nielsen er professor i medicinsk fysiologi ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.


Sammenhængen mellem min forskning og billedet af mig som cirkussets stærke mand er… passende fordi min forskning er centreret om, hvordan vores muskler virker, og hvordan deres kommunikation med hjernen sikrer, at vi kan bevæge os hensigtsmæssigt. Herunder også hvor stærke musklerne er, og hvor meget muskelkraft vi taber i forskellige situationer som sygdomme, inaktivitet og alder.

Jeg blev forelsket i mit fag, da... jeg under min studietid opdagede, hvor fantastisk sikkert mange af kroppens funktioner kan beskrives og særligt beregnes, hvis man anvender fysikken love. Det var simpelthen bare fascinerende, at mange af kroppens funktioner er så mekaniske. Set i bakspejlet er det selvfølgeligt ikke overraskende, at vores kroppe ligesom alt andet følger fysikken love, men for mig var disciplinen ’fysiologi’ fantastisk og indsigtsfuld – og sådan har været det lige siden.

Når jeg møder nye mennesker, bliver jeg tit overrasket over … hvor meget naturvidenskabsfolk bliver sat i bås som ensporede uden blik for livets mange andre facetter. Er vi virkelig sådan? Jeg tror det ikke, men vi skal måske være bedre til selv at give udtryk for de grænser, der er for hvad naturvidenskab kan favne.

En almindelig dag på jobbet indebærer… mange ledelsesopgaver eftersom jeg leder et laboratorium med 10-15 ansatte og studerende. Det giver mig heldigvis mulighed for at deltage i mange forskelligartede forskningsprojekter. Noget af det bedste er at stå med spritnye resultater fra et forsøg og undre sig over, hvordan det hele hænger sammen. En anden dejlig ting ved jobbet er den nære kontakt med studerende og kolleger, der er med til at skabe en udfordrende og lærerig hverdag.

Min forskning er relevant for helt almindelige mennesker, fordi… mange af de skavanker og sygdomme, som vi oplever gennem et liv, enten har fysiologiske mekanismer som baggrund eller også - og det er måske mere relevant - udløser de symptomer, som har baggrund i fysiologiske mekanismer.

Den vigtigste opdagelse inden for mit fag er… at en masse af kroppens funktioner kan måles og vejes. Den opdagelse er langt over 100 år gammel, men er ikke blevet overgået siden.

Hvis jeg ikke var blevet forsker, ville jeg… være astronaut eller ubåds-sømand. Simpelthen fordi tanken om et lille, lukket rum, hvor man skal løse sine veldefinerede, men fagligt krævende opgaver uden at man kan blive forstyrret, er lokkende.

Den nyeste forskning inden for mit felt viser... at vi efter 100 år i troen må opgive mælkesyreophobning (forsuring) som en forklaring på muskeltræthed. Muskler danne mælkesyre og ”syrer til”, men der er ikke belæg for at gøre det til en forklaring på muskeltræthed.

Mit mål som forsker er… i højere grad en strategi om, at man ikke skal opgive detaljerne og det meget nørdede for at gøre forskningen anvendelig. I stedet skal man parallelt med disse aktiviteter arbejde med at oversætte de meget basale opdagelser fra forskningen til anvendelig viden og brugbare metoder.

Når jeg forelæser på Folkeuniversitetet, oplever jeg… at tilhørerne er overraskende interesserede i de basale fund, som vores generelle viden og konklusioner bygger på. Det virker som om de fleste kommer for at hente videnselementer, mere end konklusioner om verden. Det er enormt stimulerende, fordi det lige præcis er samme glæde ved viden som bare viden, som vi selv oplever i vores hverdag på universitetet. En anden god oplevelse har været, hvor gode folk er til at tage de rå videnselementer, jeg præsenterer, og så selv bringe dem i anvendelse i forhold til deres egen verden. Da tilhørerne naturligvis har meget forskellig baggrund, oplever jeg derfor min basale viden bragt i anvendelse i mange situationer og problemstillinger, der ofte er nye for mig, hvilket både er lærerigt og vildt fascinerende.

Undervisningen på Folkeuniversitetet er aflyst til og med 7/2 pga. coronasituationen. Se forelæsninger online, efter påske og i efteråret.