Derek Beach, professor i statskundskab, Aarhus Universitet

Hvad vil USA's vælgere?

"Amerikanske præsidenter har sat store aftryk på verden – tænk engang på Truman-doktrinen eller på Bush og krigen mod terror. Hele verden følger således med, når den næste præsident skal vælges. Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Derek Beach er ekspert i vælgere og folkeafstemninger, hvilket han har forelæst i på Folkeuniversitetet gennem mange år. Her fortæller han om begge dele."

Jeg er allermest stolt af mit arbejde, når… statskundskab som disciplin kan blotlægge uheldige dynamikker i beslutningsprocesser, som kan undgås, når man er opmærksom på dem. Fx siger teorien om ’gruppetænkning’, at mennesker i små grupper har en tendens til at søge enighed, før man har diskuteret tingene igennem, hvilket kan føre til ikke gennemtænkte beslutninger. Viden om dette har ført til, at beslutningsprocesserne omkring præsidenten i USA har forsøgt at institutionalisere tiltag som ’Djævlens advokat’ for at undgå for tidlig enighed.

Når jeg forelæser på Folkeuniversitetet, oplever jeg… meget engagerede mennesker, som er der helt frivilligt! Dvs. det er kun interessen, der driver dem; ikke karakter eller jobudsigter. Mine studerende på statskundskab er interesserede i faget, men ...de glemmer det nogle gange mandag morgen kl. 8...

Den nyeste forskning inden for mit felt viser, at... vælgerne i USA er langt mindre ’polariserede’ end de politikere, som blev valgt af systemet med kreativt-tegnede valgkredse og primærvalg i USA.

Når jeg fortæller folk, jeg ikke kender, at jeg er forsker... vil de for tiden gerne have en forklaring på, hvorfor så mange amerikanere støtter Donald Trump. At en reality-stjerne, som fremtryller konspirationsteorier, kan have en chance for at blive præsident er lidt svært at forstå.

 

Mød Derek Beach til Vidensbrunch onsdag den 26/10 på Dokk1 og i forelæsningsrækkerne 'USA's historie set gennem præsidenterne', 'Bag om det amerikanske valg' og 'USA bag facaden' i løbet af efteråret.