Casper Andersen

Hvem styrer den teknologiske udvikling?

Casper Andersen er adjunkt i idéhistorie ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i videnskabens og teknologiens historie i et globalt perspektiv med særligt fokus på Afrika.


Sammenhængen mellem min forskning og billedet af mig er... at båden symboliserer, at vi i disse år sejler ind i en ny æra i relationerne mellem det europæiske og det afrikanske kontinent. Jeg studerer, hvordan teknologier – internettet, jernbaner, skibsteknologier og biler – har formet forbindelserne mellem Europa og Afrika gennem historien og i dag. Småbåde, der ikke er meget større end den, jeg står i på billedet, fragter i dag tusindvis af fattige afrikanere over Middelhavet. Samtidigt styrker nye kommunikationsteknologier forbindelserne til de hastigt voksende middelklasser i de afrikanske lande. Det er en virkelighed med store kontraster, vi skal forstå og forholde os til i de kommende årtier.

Jeg blev forelsket i mit fag, da… jeg første gang fik fingrene i historiske kilder. Det var i forbindelse med en tredjeårsopgave på universitetet. At grave nyt historisk materiale frem og bruge det til at udfordre vores antagelser og kaste lys over vores samtid er en arbejdsform, jeg har holdt fast i lige siden.

Når jeg fortæller folk, jeg ikke kender, at jeg er forsker... reagerer de oftest med nysgerrighed og diskussionslyst. Måske fordi teknologi er noget, vi alle bruger og har holdninger til. Jeg oplever det ikke som en samtalestopper, tværtimod.

Min forskning er relevant for helt almindelige mennesker, fordi… Afrika er et af fremtidens vigtigste vækstområder både økonomisk og demografisk. Set fra et dansk perspektiv rummer dette mange muligheder, men ofte hænger vi fast i gamle forestillinger om Afrika som et ”uskyldigt offer” eller et ”håbløst kontinent”. Der er brug for, at ufrugtbare fordomme om kontinentet erstattes af robust viden. Og til det bidrager min forskning.

Jeg er allermest stolt af mit arbejde, når… vi i forskningsgruppen formår at tilvejebringe ny viden til det overordnede forskningsområde. Helt ærligt var jeg dog allermest stolt, da en af mine bøger fik en knaldgod anmeldelse i verdens førende historiske tidsskrift. Jeg havde brugt tre år på bogen.

Den vigtigste opdagelse inden for mit fagområde er… opdagelsen af det, man kalder ”den fattige verdens teknologier”. Tidligere fokuserede forskningen på de teknologier, som de fattige dele af verden manglende i forhold til den rige del af verden. Det handler nu i højere grad om at forstå de teknologier, der faktisk er til stede og eksempelvis får fattige millionbyer til at hænge sammen. Vi har herigennem fået blik for den enorme teknologiske kreativitet, der udfoldes dagligt også i den fattige del af verden.

Hvis jeg ikke var blevet forsker… var jeg nok blevet købmand. Det var i hvert fald min plan, da jeg valgte at gå på handelsskole.

Den nyeste forskning inden for mit felt viser… at teknologisk kreativitet og innovationsevne er bredt distribueret over hele verden.

Mit mål som forsker er… at være med til at udvikle mit forskningsfelt gennem samarbejder med folk i og udenfor universitetsverdenen. Jeg har også en målsætning om at opnå ansættelse ved et godt universitet i udlandet. Ophold i udlandet har tidligere givet fantastiske oplevelser for vores familie.

Når jeg forelæser på Folkeuniversitetet, oplever jeg… en glæde ved at møde interesserede og engagerede mennesker. I fællesskab bliver vi lidt klogere på nogle vigtige spørgsmål – og det er for mig at se en rigtig god grund til at tilbringe nogle timer sammen.