Per Schultz Jørgensen, "Børn får livsmod, når de inddrages og bidrager"

Vi vil gerne give vores børn et godt liv med appetit på livet, og vi vil gerne ruste vores børn til fremtiden. Men vi hjælper kun børnene ved at stille krav til dem. Vi skal give vores børn lov til at bidrage allerede fra de er helt små.
Per Schultz Jørgensen har et langt liv bag sig som folkeskolelærer, psykolog, formand for Børnerådet og i dag professor emeritus i socialpsykologi på Aarhus Universitet. Han har trukket al sin erfaring og viden med ind i debatten om det moderne familieliv og børneliv. Med et kritisk men unægtelig kærligt blik kigger han på den moderne børnefamilie, hvor han ser nogle af nutidens problematikker udfolde sig: Vi stiller ikke krav til vores børn.
Per Schultz Jørgensen forklarer, at vi skal se i øjnene, at der er nogle evner, som børn skal tilegne sig. Og dem skal de lære i praksis. Derfor hjælper man ikke børnene ved at klare deres opgaver for dem og ved bare at lade dem hygge sig med iPaden. Børn skal inddrages og bidrage, og det kræver, at vi stiller alderssvarende krav til dem. En fireårig skal hænge sin egen cykelhjelm op og tage sit eget tøj på. En tiårig har blandt sine pligter at tømme opvaskemaskinen og ordne grøntsager. Børn skal deltage i husholdningen med enkle og ligefremme opgaver, så de oplever, at de har ansvar og så de får en forståelse af, at de har betydning. Det er sådan dyder udvikles. De gør det bare. Også uden at forvente ros. Det er præcis dér, karakterdannelsen eller robustheden udvikles.
Det er på denne måde vi voksnes ansvar at give børnene et grundlag for at kunne udvikle sig til robuste voksne, der evner at kunne se fremtidens udfordringer i øjnene. Per Schultz Jørgensens vision er klar: Vi skal inddrage børn i vores fællesskab, de skal bidrage - og vi skal være nærværende. Det kræver tid og mod til at stå fast. Børn har brug for kærlighed, de har også brug for normer, der kan blive til en indre struktur. Det er det, vi kalder karakterdannelse.
Per Schultz Jørgensen:
Professor emeritus i socialpsykologi, Aarhus Universitet.
November 2017