Helene Helboe Pedersen, lektor i Statskundskab, Aarhus Universitet

Få magtens hemmeligheder

”Den mest udbredte misforståelse i offentligheden er, at der bliver større distance mellem politikere og vælgere. Mange oplever det på den måde, og derfor kan det være en reel bekymring, men faktisk åbner partierne sig med interaktive platforme, ligesom politikerne er i direkte dialog med vælgerne. Det har aldrig været lettere at deltage i demokratiet – men det betyder selvfølgelig ikke nødvendigvis, at man altid bliver hørt”

lyder det fra Helene Helboe Pedersen, der er lektor i statskundskab og forsker i politisk repræsentation. Netop nu er hun i gang med at kickstarte et nyt stort forskningsprojekt, der skal se på, hvorvidt der sker en personalisering af politiske repræsentationer, dvs. om folkevalgte i stigende grad bliver uafhængige af de politiske partier og med deres personlige kvaliteter fremmer en personlig politisk dagsorden i stedet.

Og netop det at mane fordomme eller misforståelser i jorden eller påpege svagheder i systemet ser Helene Helboe Pedersen som en af sine vigtigste opgaver, for ”vi har brug for at være oplyste om den politiske situation for at kunne deltage konstruktivt i demokratiet. Den politiske situation handler ikke kun om dagens politiske konflikter og nyheder men også om, hvordan det politiske system fungerer og kanaliserer interesser og præferencer ind i de politiske beslutninger”.

Undervisningen på Folkeuniversitetet er aflyst til og med 7/2 pga. coronasituationen. Se forelæsninger online, efter påske og i efteråret.