Lars Østergaard, "Jagten på kuren mod HIV"

I 1980’erne lærte hele verden den ellers ukendte sygdom AIDS at kende. En sygdom, som man de seneste år har forsket i at finde en kur mod. På verdensplan skønnes det, at hele 36 millioner mennesker i dag er smittet og lever med HIV. Kuren mod HIV vil dermed være en af fremtidens medicinske milepæle. Moderne behandling holder nu sygdommen i skak, men er det i fremtiden muligt at fjerne HIV fuldstændig fra kroppen?
På Aarhus Universitetshospital i Skejby er ledende overlæge og professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet Lars Østergaard med i forreste række. Han har gennem de seneste 30 år forsket i infektionssygdomme som meningitis og klamydia samt i kuren mod HIV. Denne viden er Folkeuniversitetets deltagere meget nysgerrige efter at blive klogere på. Vi har spurgt Lars Østergaard om, hvor han finder sin motivation:
Jeg blev forelsket i mit fag, da… jeg fandt ud af, at man kunne redde rigtig mange liv med antibiotika. De fleste infektioner kan slås ned eller holdes i skak med medicin, der virker på bakterier og virus. Infektioner kan ramme alle – både børn og voksne – også folk som er helt raske i forvejen. Jeg syntes derfor virkelig, at jeg kunne gøre en forskel som læge med forstand på de ting, der smitter eller giver feber. Det har været en meget langvarig forelskelse, som nu er gået over til at blive kærlighed og et rigtig godt venskab. I dag glæder jeg mig over at kunne dele min viden og erfaring med andre.
Når jeg fortæller folk, jeg ikke kender, at jeg er forsker… så synes de fleste, at det er spændende og vil gerne høre mere om, hvad jeg laver. Jeg fortæller dem så, at jeg vil lave en kur mod HIV. I dag er det sådan, at man kan holde HIV-virus i skak, men man kan ikke få det ud af kroppen, når virusset først har sat sig fast i cellerne. Mit ønske er, at få virus ud af cellerne, så det kan blive slået ihjel en gang for alle. På denne måde kan patienter, der i dag har HIV blive raske igen og aldrig mere skulle bekymre sig om at smitte andre, være flove eller blive syge og dø af sygdommen.
Min forskning er relevant for helt almindelige mennesker, fordi… den vil kunne finde metoder til, hvordan vi kan få hårdnakkede kroniske virusinfektioner ud af kroppen. Mange virusinfektioner ligger i dvale i vores celler igennem mange år. De fleste gør ikke skade, men nogle virus kan skade kroppen, mens de ligger skjult i vores celler. Jeg vil derfor udvikle metoder til, hvordan man kan komme af med virus igen.
Lars Østergaard:
Professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet. Ledende overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Modtog i 2015 Uddannelses- og Forskningsministeriets Forskningskommunikationspris.
Maj 2017