Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Tag med på en rejse ind i naturvidenskabens fascinerende og forunderlige verden, når forskerne fortæller om den forskning, de er opslugt af lige nu, og løfter sløret for nogle af de nyeste erkendelser, opdagelser og forskningsmetoder.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab i Aarhus og Herning udbydes af fakultetet Science and Technology, Aarhus Universitet i samarbejde med Folkeuniversitetet. Der er fri entré til de fleste foredrag, og du kan tilmelde dig via linkene herunder.

Gratis foredrag i Herning
11/3: Det tabte land
Forelæsningen giver en storstilet og afslørende afdækning af kampen om den danske natur og dens dramatiske forarmelse gennem de seneste 250 år.
Forelæser: Journalist og forfatter Kjeld Hansen

18/3: Ulve i baghaven
Ulven er tilbage i den danske natur og har skabt megen debat, glæde og bekymring. For mange år siden var ulven almindelig, men hvad er det egentligt for et dyr der er på vej til Danmark?
Forelæser: Seniorforsker i vildtbiologi og biodiversitet Mark Desholm, Aarhus Universitet


Gratis foredrag i Aarhus
25/2: Er det altid sundt at være slank?
Det er bedre at være fed og fit end slank og sløv. Det er budskabet fra Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen, der har rykket ved forestillingen om overvægtige. Men hvordan hænger det sammen?
Forelæsere: Professor, Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet og museumsinspektør Morten Skydsgaard, Aarhus Universitet

4/3, 5/3 og 6/3: Elefanter i Jylland og blåfugle i haven
For cirka 65 millioner af år siden forsvandt omkring 75 % af klodens dyr og planter, herunder dinosaurerne. Formentlig efter et meteornedslag. I dag er det os mennesker, der tvinger naturen i knæ. Men det er ikke for sent at skifte kurs.
Forelæsere: Professor Jens-Christian Svenning og seniorforsker Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet

10/3 og 12/3: En verden i forandring
I 1800-tallet fik naturvidenskaben en central placering i Europas lærdomsliv – endda mere central end teologien – og det var først i denne periode, at den viste sit potentiale til at ændre samfundet i både en ideologisk og økonomisk henseende.
Forelæser: Professor Helge Kragh, Aarhus Universitet

11/3: A Neuroscientist’s Adventures in Mind Control
The latest receiver of the greatest prize in brain reserch, The Brain Prize, Professor Gero Miesenböck, will give the appertaining prize-lecture 'The Public Brain Prize Lecture'. The lecture is taught in English.
Forelæser: Professor Gero Miesenböck, University of Oxford

24/3 og 25/3: Ig Nobel Prize – Denmark tour
After several requests – and with generous support from Carlsbergs Mindelegat – we are again able to invite the alternative Nobel Prize – the Ig Nobel Prize – to Aarhus University. Meet three researchers who have received the Ig Nobel Prize and the founder of the prize. The lecture is taught in English.
Forelæsere: Founder of the Ig Nobel Prize, mathematician Marc Abrahams, Professor Laurent Bègue, DPhil Masanori Niimi and Curator Kees Moeliker, Rotterdam.

27/3: Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv
Hvordan kan en kaskelothval holde vejret i to timer, hvordan undgår en narhval at fryse ihjel og hvordan tager en blåhval 70 tons vand ind i munden uden at rykke kæberne ad led? Ny teknologi har givet forskerne et enestående indblik i hvalernes skjulte liv.
Forelæser: Professor Peter Teglberg Madsen, Aarhus Universitet


Buffet, PauseCafé og NatCafé
Inden foredragene kan du nyde lækker buffet i kantinen i Ny Munkegade. I pausen er der kaffe-frugt-kage-bar, og efter forelæsningerne åbner Steno Museet sin NatCafé. Her kan du stille spørgsmål til aftenens foredragsholder, tage med på en rundvisning i museets natur- og lægevidenskabelige udstillinger eller bare nyde et glas vin eller en fadøl.

Tilmelding
Du kan reservere plads og bestille bord til buffeten på www.scitech.au.dk/foredrag. Gør det i god tid – der plejer at være rift om pladserne både til foredrag og buffet.


Læs mere
www.scitech.au.dk/foredrag