Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Tag med på en rejse ind i naturvidenskabens fascinerende og forunderlige verden, når forskerne fortæller om den forskning, de er opslugt af lige nu, og løfter sløret for nogle af de nyeste erkendelser, opdagelser og forskningsmetoder.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab i Aarhus og Herning udbydes af fakultetet Science and Technology, Aarhus Universitet i samarbejde med Folkeuniversitetet. Der er fri entré til de fleste foredrag, og du kan tilmelde dig via linkene herunder.


Gratis foredrag i Aarhus

Vand: 7/10, 8/10 og 9/10
Nogen mener at kunne gå på det. Andre siger det har hukommelse. Vi leder efter det overalt i Universet og det er grundlaget for alt liv. Vi taler naturligvis om vand. Verdens vigtigste, mest kendte og på alle måder mest forunderlige molekyle, H2O.
Underviser: Professor i kemi Søren Rud Keiding, Institut for Kemi, Aarhus Universitet

Naturens genkomst i Danmark: 14/10, 15/10, 16/10
Miraklernes tid er virkelig begyndt! De vestjyske vandløb er atter fyldt med rekordstore laksefisk. En perlerække af naturgenoprettede vådområder har set dagens lys. De store rovfugle er vendt tilbage til det yndige land, og den samme forunderlige historie kan fortælles om tranen, gråsælen og odderen.
Underviser: Journalist og forfatter Kjeld Hansen

Klimaændringer – den danske vinkel: 28/10, 29/10, 30/10
Samtidig med at dette foredrag finder sted i Aarhus, sidder flere hundrede forskere og regeringsrepræsentanter til klimatopmøde i København. Her lægger de sidste hånd på FN's 5. store klimarapport. Rapporten skal udgøre grundlaget for de internationale klimaforhandlinger de kommende seks-syv år – så det kan næste ikke blive vigtigere.
Underviser: Forskningsleder ved DMI og adjungeret professor på Københavns Universitet Jens Hesselbjerg Christensen

Vadehavet – landskab, natur og fugle: 4/11, 5/11, 6/11
Hør om Vadehavets natur og et landskab, der som det eneste sted i landet, er domineret af tidevandet. Du kommer med på en tur hvor du møder en række karakteristiske landskaber: tidevandsflader, højsande, marsk, klitter og sandstrande.
Underviser: Seniorforsker i faunaøkologi Karsten Laursen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

På rumsafari blandt Mælkevejens planeter: 18/11, 19/11, 20/11
Denne aften kommer du med på en svimlende opdagelsesrejse ud i Universet og hører om nogle af de fascinerende anderledes verdener som findes milliarder af kilometer borte.
Underviser: Professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Flyvetur over og under jorden – efter vand og guld: 25/11, 26/11, 27/11
Danske forskere har udviklet den helikopterbårne metode, SkyTEM, til hurtigt og effektivt at kortlægge grundvandet og dets beskyttelse. Og ikke nok med det: Drengedrømmen om at kunne finde guld har nu fået sin virkelighed i metodens alternative anvendelse; nemlig i efterforskningen af mineraler.
Underviser: Professor Kurt Sørensen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

3/12: Musik, lyrik og havets planter på menuen
Efter utallige opfordringer udbydes endnu en festaften hvor du får oplevelser til alle fem sanser: hør foredrag om det store potentiale i tang som ernæringskilde, og nyd et lækkert måltid kreeret med tang som byggesten. Herefter synger Steffen Brandt med Charlotte Schultz på kor, sine fortolkninger af udvalgte Bob Dylan- og Leonard Cohen-kompositioner og de bedste fra tv-2’s bagkatalog. Undervejs kan du dels genhøre Lone Hørslev læse nogle af de bedste digte du måske har hørt ved tidligere arrangement, dels nye digte.
Undervisere: Forsker Annette Bruhn, Institut for Bioscience - Marin Økologi, Aarhus Universitet og Professor Ole G. Mouritsen, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet
Gæster: Sangskriver og forfatter Steffen Brandt, musiker Charlotte Schultz og forfatter og digter Lone Hørslev.Gratis foredrag i Herning

21/10: Elefanter i Jylland og blåfugle i haven
For cirka 65 millioner af år siden forsvandt omkring 75 % af klodens dyr og planter, herunder dinosaurerne. Et meteornedslag var angiveligt årsag til denne femte masseuddøen i Jordens historie.
Undervisere: Seniorforsker i biodiversitet Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet og professor i økoinformatik og biodiversitet Jens-Christian Svenning, Aarhus Universitet

28/10: Film og forelæsning: Den nyeste kvantefysik
Se en film om kvantefysik og hør om den nyeste kvantefysikforskning på Aarhus Universitet
Underviser: Lektor i fysik og astronomi Jacob Sherson, Aarhus Universitet