Folkeuniversitetet sætter foredrag og film på plakaten

Du kan dette efterår gå oplyst ind i mørket, når Folkeuniversitetet og Nordisk Film Biografer præsenterer film og foredrag i en samlet pakke under navnet Vidensbiffen. Vidensbiffen inviterer til forpremierer, hvor eksperter giver perspektiver på centrale temaer i filmene. Du kan gå i Vidensbiffen i Metropol i Århus, BioCity i Herning og Dagmar Teatret i København. Den næste film på plakaten er "Eksperimentet", som vises den 23/8 i Herning, 24/8 i Århus og 25/8 i København.

Folkeuniversitetet i Århus oplever stor interesse for viden – i mange forskellige former. I efterårets program kan man blandet andet læse om det nye initiativ, som Folkeuniversitetet kalder Vidensbiffen.

Viden ud af huset
Folkeuniversitetet i Århus åbner hver hverdagsaften dørene på Aarhus Universitet for flere hundrede videbegærlige deltagere. Folkeuniversitetet præsenterer ikke blot foredrag i universitetets auditorier. Hver semester kan man tilmelde sig foredrag, som foregår andre steder i byen – fx på ARoS, på Aarhus Teater, i Kunstbygningen, på et forskningsskib på Århus Bugt, på Naturhistorisk Museum, på Moesgaard, på Stenomuseet og rigtig mange andre steder. Men dertil inviterer Folkeuniversitetet nu også i biografen. Folkeuniversitetet og Nordisk Film Biografer sætter foredrag og film på plakaten. I august præsenteres forpremiere på filmen "Eksperimentet", som indledes med et kort foredrag af lektor Jette Rygaard fra Grønlands Universitet.

Historien bag "Eksperimentet"
Filmen "Eksperimentet" tager udgangspunkt i en foruroligende episode i grønlandsk og dansk historie. 16 grønlandske børn udvælges af den danske stat til at være forbilleder i udviklingen af Grønland fra et jægersamfund til et moderne samfund. Børnene bringes til Danmark, hvor de skal skoles og dannes. Filmen tager sit udgangspunkt i 1951, hvor børnene bringes tilbage til Grønland. De skal bo på et børnehjem og skal senere udsluses i det grønlandske samfund som forbilleder. I filmen "Eksperimentet" er børnehjemmets forstander, Gert (spillet af Ellen Hillingsø), en idealistisk kvinde, som brænder for at hjælpe Grønland. Men Gerts blinde tro på eksperimentet bliver sat under pres, efterhånden som det går op for hende, at eksperimentet har utroligt store omkostninger for de involverede børn. Gerts idealistiske forestillinger bliver sværere og sværere at opretholde, som realismens konsekvenser går op for hende.

Bliv klogere på "Eksperimentet"
Jette Rygaard, lektor på Grønlands Universitet, skal holde det første foredrag i Vidensbiffen. Jette Rygaard er i Danmark for at holde sommerferie, men på trods af at der står 'ferie' i kalenderen, har hun sagt ja til at holde foredrag i Vidensbiffen. Jette Rygaard skal holde foredrag i Vidensbiffen flere steder i landet. Hun indleder filmen med at fortælle om det konkrete eksperiment, som ligger til grund for filmen. Hun vil desuden fortælle om nogle af de konsekvenser, som eksperimentet har fået for den grønlandsk-danske relation, og hun vil sætte den grønlandske episode i perspektiv til andre koloniale eksperimenter med børn i Canada og Australien. En filmatisering af lignende australske børneeksperimenter kan ses i den Australske film "Rabbit-Proff Fence" fra 2002; denne film er på linje med "Eksperimentet" baseret på virkelige hændelser.

Grønlandsk forsker fortæller om "Eksperimentet", om Grønland og Danmark
Foredragsholder Jette Rygaard har stor kendskab til det eksperiment, filmen handler om. Hun fortæller: "Kritikken mod dette eksperiment har ofte bølget frem og tilbage både blandt pædagoger, lærere, psykologer, læger, politikere og den almindelige befolkning." Og hun fortsætter: "Debatten er langt fra slut endnu, og filmen "Eksperimentet" bliver et væsentligt bidrag til belysningen af den grønlandsk-danske historie." "For mig er det, at være med til Vidensbiffen om denne film særligt spændende, da filmen handler om et lidt mørkt kapitel i den grønlandsk-danske kolonihistorie. Det er en historie, som ikke mange kendte til før Tine Brylds bog I den bedste mening kom i 1998." "Vidensbiffen er et spændende koncept, hvor filmen indledes med perspektiver, og hvor man ikke mindst har mulighed for at diskutere filmen bagefter – det har man tit meget lyst til, hvis en film har påvirket en, eller hvis man ønsker at uddybe noget sammen med andre." Fortæller Jette Rygaard.

Gå oplyst ind i mørket - kommende vidensbiffer
Se filmen "Eksperimentet" og mød Jette Rygaard, eller gå i Videnbiffen senere på året, hvor der kommer andre film på plakaten. Blandt andet kan man i november komme til forpremiere på filmen "Mother and Child", som tematiserer moderskab og adoption. Antropolog Ing-Britt Christiansen indleder filmen med at fortælle om, hvad adoption betyder for de involverede. I december kan man se filmen "Winter's Bone", som tematiserer familieproblematikker. Lektor Dorthe Refslund Christensen indleder med et foredrag om unge og overgangsritualer.

Artikel af Marie Kruse Larsen, august 2010